maanantai 11. helmikuuta 2013

Mordor taisteli – Örkit kertovat: kuvauksia sormuksen sodan tapahtumista

Olen fanittanut Tolkienin mahtieeposta eli Tarua sormusten herrasta kakarasta asti ja vuosien varrella on kehittynyt tietynlainen nälkä tuon fantasiaeepoksen johdosta syntyneeseen materiaaliin. Syynä tähän kaiken Keski-maahan liittyvän kolaamiseen on tietenkin se että niitä samoja opuksia ei voi kauhean montaa kertaa lukea uudestaan ja intensiivisempi harrastuneisuus kuten haltiakielen opettelu taas on liian vaivalloista ja vaatii henkisten rajapyykkien ohittamista. En ole vain tarpeeksi kova fani. Mitä siitäkin tulisi jos jossain haltiakorvien kokouksessa menisin rennonletkeästi heittämään jotain sindariksi ja vastauksesksi tulee jotain qunyaksi.

Koska olen ajasta aina jäljessä sain vasta muutama päivä sitten tietää että venäläinen tiedemies Kirill Eskov on kirjoittanut epävirallisen jatko-osan Tarulle sormusten herrasta. Kyseessä on siis kirjojen tapahtumien kerronta Mordorilaisten perspektiivistä. Kritiikin asetelma ei ole siis tuorein mahdollinen mutta kunnon kirjallinen tuotos on varmasti jotain muuta kuin ne tusinat amatöörien virittelemät roolipelikampanjat jossa örkit ovat oikeasti väärinymmärrettyjä hyviksiä.

Pääsin englanninkielisen käännöksen The Last Ring-bearer jäljille täältä. Hieman taustaa löytyy täältä. Teosta ei valitettavasti taida saada paperilla koska Tolkienin perikunta voisi pillastua moisen painamisesta, joten antamiani linkkejä koluamalla on helppo hakea teos elektronisessa muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti