tiistai 14. lokakuuta 2014

Viriconium

Olen silloin tällöin kirjoittanut lukemastani spekulatiivisesta fiktiosta tässä blogissa. Aivan hetki sitten kahlasin loppuun M. John Harrisonin paksun kokoelman Viriconium joka pitää sisällään saman nimiseen fantasiakaupunkiin sijoittuvia tai siihen liittyviä tarinoita. Voin suositella teosta eräänlaisena henkevämpänä, eteerisempänä ja modernimpana versiona Jack Vancen Iltaruskon maasta vaikka vertaus ei oikeastaan tee oikeutta kummallekaan mutta en parempaakaan luonnehdintaa keksi. Ensimmäinen Viriconiumin kirja The Pastel City on rakenteeltaan perinteinen fantasiakirja eeppisine käänteinen, sotivine armeijoineen, perimyskiistoineen ja huimapäisine sotureineen mutta maailma on mielenkiintoisen rappeutunut tieteisfantasia. Mieleeni tulee että esimerkiksi roolipeli Numenera on varmasti paljon velkaa vaikutteissa Harrisonille tai jollekin muulle kuolevan maan alagenren kirjoittajalle. Vähitellen useamman kirjan ja novellin kautta kerronta ja tarinat muuttuvat ja Harrison viljelee erilaisia tulkintoja kehittämästään maailmasta kuin kuin vastalauseena fantasiakirjoille joissa kehitellään uskottavia vaihtoehtomaailmoja tarkkoine lukkoon lyötyine yksityiskohtineen.

Viriconium on roolipelaajan perspektiivistä täynnä erittäin lainattavia ideoita, valomiekkoja, päälle puettavia mekaanisia luurankoja joiden avulla kääpiökin taistelee kuin jättiläinen, mekaanisia lintuja, säkenöiviä kristallirunkoisia ilmalaivoja, mekaanisia lintuja yms. joka koskettaa vain pintaa. Toisen kirjan A Storm of Wings ötökät voisi pudottaa mihin tahansa fantasiamaailmaan sellaisenaan uhkana joka jättää mielikuvituksellisuudessaan tyypillisten kuvioiden zombi- tai örkkilaumat varjoonsa. Novelli A Young Man's Journey To Viriconium olisi aivan loistava pohja modernille okkultiselle kauhuseikkailulle. Roolipelaajalle joka tahtoo virkistää mieltään ja saada uusia ideoita Viriconium on lukemistona parasta A-luokkaa.

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut Harrisonilta entuudestaan ainoastaan Nova Swingin, mutta Pastellikaupunki on ollut jo pitkään lukulistalla. En tiennytkään, että Viriconium-kirjat ja novellit on koottu yksiin kansiin. Kuvailit yksityiskohtia varsin kiinnostavasti, ja vaikka minulla hieman oli ongelmia kirjailijan tyylin kanssa, innostuin nostamaan Pastellikaupungin lähemmäs lukemisen aloittamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään muuten ennen kommentiasi että Pastellikaupunki on myös suomennettu. Kokoelma on takakansitekstin mukaan amerikkalaisille markkinoille suunnattu ja ainakin wikipediaan vertaamalla kaikki on siinä yksissä kansissa. Putkeen luettuna Viriconium kokee muodonmuutoksen kiinnostavasta mutta kuitenkin aika perinteisestä fantasiamaailmasta jossa tapahtuu eeppisiä fantasiajuonikuvioita joksikin aivan muuksi. Itse olen tyytyväinen että luin Pastellikaupungin koska se on varmasti yksi parhaita fantasiakirjoja mitä olen lukenut tai ainakin muita päätä pidempi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä ja näiden tekstien jälkeen moni asia tipahtaa kuin paikallaan. Esimerkiksi tyhjä paikka Moorcockin ja Miévillen välissä alkaa täyttyä viitteistä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.