torstai 28. kesäkuuta 2012

12 varastettavaa asiaa Vornheimista

Hankin aikanaan Vornheim kaupunkilähdeteoksen vieraillessani LotFP:in kauppapöydässä Ropeconissa. En ole katunut hankintaa koska kirja on pullollaan taulukoita, kuvauksia ja sekalaista sälpettä joka on osoittautunut hyödylliseksi tuomaan lihaa luiden ylle Denethixin kaupunkiin peluuttamassani ASE:ssa.

Vornheim lähdeteoksen tekijän aivotuksia löytyy Playing D&D With Porn Stars blogista. Tuolla käynti ei välttämättä ole viisainta työajalla koska mies esittelee siellä satunnaisesti myös leipätyöhönsä liittyvää kuvastoa, ymmärrettävää kai sinänsä koska tinkimätön promootio lienee jokaisen viihdealan ihmisen elinehto.

Tässä kirjoituksessa listaan 12 hyvää juttua Vornheimista jotka on helppo kääntää ja soveltaa melkein mihin tahansa fantasiakampanjaan. (Kuvat Flailceratopsia lukuunottamatta eivät ole Vornheimista, lähde tiedostonimessä.)



1. Teatteri joka pohjaa muinaisten liskomiesten oopperoihin, näytöksissä juonen avainkohdat ratkaistaan rituaalisin taisteluin. (Sivu 7)

2. Ping Fengin kirottu eläintarha, seikkailu joka keskittyy omituisiin otuksiin. (Sivut 16-23)

3. Flailceratops, dinosaurus joka sarvien sijaan heiluttelee valtavaa murskauskuulaa. (Sivu 23)



4. Kohtaamiset, erityisesti apina joka on koulutettu varastelemaan.
(Sivut 54-55)

5. Hämärät maagiset vaikutukset, kuten vaikkapa se että loitsijan ottaessa jalat alleen tekee yksi hänen silmistään samoin eli hyppää silmäkuopasta kasvattaen hämähäkin jalat ja jää taistelemaan. (Sivu 60)

6. Jumalten shakki, pelisessioiden välillä pelattavan lautapelin tilanne tulkitaan kampanjaan vaikuttavina muutoksina. (Sivu 43)



7. Minifantit, kissanpennun kokoiset lemmikkeinä pidettävät elefantit. (Sivu 19)


8. Hitaat lemmikit, pösähtäneiden aristokraattien tapa osoittaa kiireettömyyttään on hankkia eksoottisia mahdollisimman hitaita lemmikkejä kuten etanoita tai kilpikonnia. (Sivu 7)

9. Pösähtäneitä aristokraatteja arpova taulukko. Esimerkiksi yksi satunnainen aristokraatti: Geneviene Von Korg joka kiristää useilta EPH:ilta rahaa ja palveluksia, hän on hallitsijan vakoojamestari ja hänet tunnistaa lumileoparditurkiksista ja kultaisesta monokkelista.
(Sivut 46-47)


10. Naamioiden festivaalin aikana jokaisen kaupunkilaisen täytyy naamioitua. Uskomuksen mukaan se johtaa kaupunkia uhkaavan demonin harhaan koska tämä uskoo tulleensa väärään kaupunkiin. (Sivu 7)


11. Satunnaistaulukko kauppiaista, kuten vaikkapa naispuolinen kääpiö joka varaa harvinaisia maagisia esineitä ja simaa suosikkiasiakkailleen. (sivu 52)

12. Satunnaiset tavernat ja ajanvietteet, kuten vaikkapa Synkkä Kuningatar, taverna jonka vetonaulana on vitsikilpailu ja paikan huhutaan olevan salakuljetusliigan kokoontumispaikka. (Sivu 62)

perjantai 22. kesäkuuta 2012

Jeffin taidefiasko

Jeffin peliblogissa on meneillään sangen mielenkiintoinen kilpailu. Moni varmaan tietää että olen aina ihastellut Jeff Rientsin asennetta jota tämäkin kilpa on täynnä.

Kilvassa siis "ehostetaan" porukalla LotFP:in Grindhouse editiota joka on kerännyt mainetta äärimmilleen viedyllä kuvituksellaan. Pahamaineinen LotFP: Grindhouse on tyylillisesti kuvitukseltaan hevilevyjen kansitaiteen rujoimmasta päästä. Mainitakoon että se alkuperäinen kuvitus on kyllä rujoudesta huolimatta teknisesti taitavimpia kokonaisuuksia mitä olen roolipelikirjoissa nähnyt. Kilpailussa on käsittääkseni tarkoitus tuupata tilalle jotain päinvastaista eli höpsömpää ja hauskempaa täysien amatöörien toimesta.

The Lamentations of the Reskinned Princess Art Fiasco Contest!

torstai 21. kesäkuuta 2012

Spelljammerin salaisuudet

Aikanaan TSR julkaisi aivan poskettoman kampanjan jonka silloinen porukkani myös hankki. Olen aika varma että hankimme niinä aikoina melkein kaiken mitä saimme käsiimme mutta Spelljammer oli jotain aivan erityistä, fantasiakampanja avaruudessa.

Spelljammer oli ladattu täyteen mielettömiä juttuja, aseiden ja tykkien perään kuolaavia virtahepomiehiä, purjelaivoja avaruudessa ja jättiläishamsterien juoksupyörien voimalla kulkevia avaruusaluksia. Kampanja ei täysin päässyt oikeuksiinsa nuoren peliporukkamme käsissä ja itseltäni kesti monia vuosia kasvattaa huumorintajua ja arvostusta oudolle.

Noin vuosi sitten Jeff Grubb avasi salaisuuksien arkun Spelljammerista ja itse löysin paljastukset vasta tänään:

Spelljamming (Innnn Spppaaaaaace!)


sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Talon säännöt päivittyvät jälleen

Tällä kertaa muutokset koskevat kohtia 3, 3b ja 10.


TALON SÄÄNNÖT

#0
OLE REILU!

Vuoden 1988 Jari Paunan suomentamasta Frank Mentzerin versiosta Dungeons & Dragons fantasiaroolipeliä tuttu sääntö ohjeistaa pelinjohtajaa tai siis luolamestaria tasapuolisuuteen, välttämään suosimista ja muistuttaa siitä että kaikki pelaavat peliä pitääkseen hauskaa. Vaikka tämä on sanomattakin selvää on ajatus se että peliä ei pelata minkään virheellisen käsityksen mukaisesti siitä mitä on vanha koulukunta.

#1
Täydet osumapisteet ensimmäisellä tasolla

Hahmot jotka aloittavat ensimmäiseltä tasolta aloittavat täysillä osumapisteillä. Tämän säännön on tarkoitus edistää ensimmäisen tason hahmojen selviytymismahdollisuuksia ja poistaa huonon tuurin liiallisia vaikutuksia.

#2
Toivottomat hahmot

Aloittavan hahmon ominaisuusbonusten summan ollessa negatiivinen voidaan ominaisuudet heittää uudestaan. Tämän säännön on tarkoitus varmistaa mielekäs hahmo jota pelata ilman että kaikista aloitushahmoista tulee kuitenkaan ominaisuuksiltaan ylivertaisia.

#3
Korkeammalta tasolta aloittaminen

Korkeamman kuin ensimmäisen tason seurueen uudet pelaajahahmot aloittavat samalla määrällä kokemuspisteitä kuin henkiinjääneistä hahmoista se jolla on vähiten kokemuspisteitä. Tämän säännön on tarkoitus varmistaa että tappioita ei korvattaisi matalan tason hahmoilla jotka hidastaisivat kampanjaa siitä mihin on päästy ja varmistaa että korvaavat hahmot voivat osallistua mielekkäästi muun ryhmän toimintaan.

#3a
Korkeammalta tasolta aloittavien hahmojen osumapisteet

Korkeammalta tasolta aloittavien hahmojen osumapisteet heitetään kaikilta tasoilta. Tämä sääntö on siksi että ensimmäisen tason selviytymistä edistävää sääntömuutosta ei tarvita koska hahmo aloittaa jo valmiiksi suhteellisen kyvykkäänä.

#3b
Korkeammalta tasolta aloittavien hahmojen aloitusrahat

Tasolta kolme tai korkeammalta aloittavat hahmot saavat normaalisti heitettyjen aloitusrahojen lisäksi 450-1800 kultapalaa (1n4 kertaa 450). Hahmon oletetaan keränneen varoja ja varusteita noustessaan tasoja ja nämä ylimääräiset rahat on tarkoitettu lähinnä niiden kalliiden varusteiden kuten levypanssari tms. hankkimiseen mitä hahmoille yleensä ostetaan ensimmäisten seikkailujen jälkeen.

#4
N30-tuuriheitto kerran pelisessiossa

Pelaaja voi kerran pelisessiossa korvata minkä tahansa nopanheiton yhdellä kolmekymmentahokkaan heitolla. Tämä tuuriheitto täytyy ilmoittaa ennen nopan heittämistä. Heitto voi olla mikä tahansa, kuten pelastusheitto, osumaheitto jne. Nämä heitot eivät varastoidu myöhempää varten vaan niitä on aina vain yksi per pelikerta. Tämä hieno sääntö on omaksuttu The Lands of Ara ja Henchman Abuse blogeista.

#5
Kilpiä tullaan rikkomaan!

Pelaaja jonka hahmon kilpi on valmiina voi lähitaistelussa yhden vauriota aiheuttavan iskun sijaan päättää ottaa koko iskun kilvellä vastaan jolloin kilpi rikkoutuu mutta hahmo ei ota vahinkoa. Pelaaja voi tehdä päätöksensä vaurionopan heiton jälkeen. Tämän säännön tarkoitus on tehdä kilvistä hyödyllisempiä kuin yhden pisteen muutos haarniskaluokkaan ja tarjota marssijärjestyksen etulinjassa taisteleville mahdollisuus välttää äkkikuolema. Kilvet ovat sen verran painavia että panssarin, aseiden ja muiden varusteiden lisäksi niitä ei juurikaan yhtä enempää kanneta. Maagiset kilvet menevät säleiksi samalla tavalla, mutta on 10% mahdollisuus per maaginen plussa että kilpi säilyykin ehjänä kärsien vain lommon. Tämä sääntö on omaksuttu Jeff's Gameblog ja Trollsmyth blogeista, joista jälkimmäisenä mainitusta se on lähtöisin.

#6
Seurueen aloite

Seurueen aloiteheittoon lisätään yleensä marssijärjestyksessä ensimmäisenä kulkevan ketteryyden muuttuja. Muissa tilanteissa käytetään pelinjohtajan harkintaa.

#7
Isot aseet

Kaikkien kahdella kädellä käytettävien aseiden vahinkoa heitettäessä lisätään vahinkoon kahden pisteen bonus. Puolentoista käden miekkaa kaksikätisesti käytettäessä saa pelaaja myös +2 bonuksen vahinkoon. Tämän säännön tarkoitus on tehdä kahden käden aseista jotka tekevät normaalisti vain yhtä paljon vahinkoa kuin useimmat yhden käden aseet hyödyllinen valinta ja antaa pelaajille vaihtoehdot joko käyttää kilpeä joka voi pelastaa hengen muiden talon sääntöjen nojalla kiperässä tilanteessa tai tehdä tuntuvasti enemmän vahinkoa suuremmalla riskillä.

#8
Figuurien käyttö

Figuureja tullaan käyttämään pelinjohtajan harkinnan mukaan jos niille tulee tarvetta, eli lähinnä havainnollistavina välineinä. Peliä ei ole mikään tarkoitus pakottaa taktiseksi miniatyyritaisteluksi.

#9
Varkaat

Varkaat heittävät osumapisteensä kuusitahoisella nopalla. Kaikki varkaan prosentteina ilmoitetut kyvyt alkavat ensimmäisellä tasolla 35 prosentista. Varas lisää kykyihin +5% jokaista ketteryyden bonusta kohden, ketteryyden 16 varas lisäisi +10% kun taas ketteryyden 8 varas vähentäisi -5%. Varkaan kyvyt kasvavat tasaisesti +5% jokaisella seuraavalla saavutetulla kokemustasolla. Hahmot jotka eivät ole varkaita voivat pelinjohtajan harkinnan mukaan yrittää samojen kykyjen käyttöä 10% onnistumistodennäköisyydellä. Näiden sääntömuutosten on tarkoitus parantaa varkaiden selviytymismahdollisuuksia, yksinkertaistaa pelaajan kirjanpitoa ja tehdä varkaan kyvyistä tasapainoisesti hyödyllisempiä jo matalammilla tasoilla.

#10
Temppeliritarit

Temppeliritari (cleric) voi käyttää kaikkia aseita. Tämä muutos on on tehty siksi että tylppien nuijien käyttö on varhaisemmissa peleissä perusteltu verenvuodatuksen välttämisellä joka taas pohjaa virheellisiin tulkintoihin keskiaikaisista lähteistä, tämä ei kauheasti käy järkeen jos temppeliritarit ovat ties minkä sodanjumalien ja verijumalien pappeja ja palvelevat monijumalaista pantheonia.

torstai 7. kesäkuuta 2012

Käynnissä olevat kampanjat

Tällä hetkellä on pelaamisissa perinteisen kesätauon paikka, väki katoaa mökeille, ulkomaille ja kaupungin alaisiin tunneleihin. Itse varmaan vietän kesän pelipäivät sotapelien kuten Commands & Colors: Ancients parissa. Pistän blogiin päivityksiä jos tulee tehtyä roolipelaamiseen liittyviä löytöjä tai porukka saadaankin yllättäen kasaan myös kesäviikonloppuna.

Eli seuraavat kampanjat jäävät tauolle joksikin aikaa:

1. Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa

Elisabetiaaninen vakoilutrilleri jota Jukka on urhoollisesti vetänyt vuoroin anomaalisen sunnuntain kanssa.

2. Anomaalinen sunnuntai

Anomaalinen Maanalainen Ympäristö on korkattu mutta siinä ollaan vielä aika alku-urilla. Peluutan ASE:a Labyrinth Lordilla koska seikkailu on tehty sille systeemille ja näin vältyn muunnoksista ym. ylimääräisestä vaivasta ja hauskaa on ollut.

3. Tiilikuun alla

Vielä täysin valmisteilla oleva kampanja mahdollisesti kotikutoisessa maailmassa tai ehkä jossain tarpeeksi kahjossa jonkun toisen tekeleessä. Aikomuksenani olisi kierrättää Brittiläisen skenen 80-luvun kaikkein mielettömintä matskua tai peräti suoltaa omaa vanhojen White Dwarf lehtien, taistelupelikirjojen ym. lähteiden hengessä. Outoja juttuja, scifiä, kauhua ja tyhmiä populaarikulttuurin viittauksia. Suunnitelmissa on käyttää systeeminä LotFP:ia koska se nyt vain on pirun hyvin tehty ja looginen joskin voi olla että Labyrinth Lord kasvaa niin kiinni kovassa pelikäytössä että siitä ei sitten tule vaihdettuakaan.