Tämän vuoden Ropeconista lähtien on erääseen projektiin kerätty rahoitusta kahisevana virtana, itsekin olen heittänyt ropojani tuohon projektiin ja uskon sen rahoituksen onnistumiseen. Kyseessä ei ole enempää tai vähempää kuin aloittelijaystävälliseksi suunniteltu suomenkielinen roolipeli. Projektin käynnistänyt Mike Pohjola on siis varsin jalolla asialla.
Henkisenä esikuvana pelille on D&D:n punaboksi eli Mentzerin editio josta ilmestyi Jari Paunan kääntämä versio silloin aikanaan, retrokloonista ei kuitenkaan ole kyse. Uskon että Mike Pohjola pystyy rakentamaan hyvän toimivan pelijärjestelmän ilman suurempia kompastuskiviä, ainakin miehen Star Wreck roolipeli viittaisi siihen. Pelikin on aihepiiriltäänkin toimiva, eli perinteisiä sankarhommia fantasiaympäristössä on luvassa.
Nuoremmalle kohderyhmälle suunnatun aloittelijan laatikon idea on vanha kuin mikä, tohtori John Eric Holmeshan suunnitteli jo vuonna 1977 perussetin Dungeons & Dragons roolipelistä joka lähti tarpeesta nyt ylipäätään tehdä jonkinlainen selkeästi ymmärrettävä versio Dunkusta.
Olen tosin hieman epäileväinen erityisesti lasten tai nuorten roolipelinä markkinoitavasta pelistä erään asian suhteen, vaikka itse aloitinkin harrasteen lapsena. Uskon kyllä hyvän selkeän aloittelijaroolipelin tarpeellisuuteen, pelkästään hyvähän se on jos peli on kirjoitettu sellaisella tavalla että nuoremman on helppo päästä jyvällä. Toivon että kun Pohjola saa roolipelinsä ulos niin siinä ei jokaisella mahdollisella pinnalla lue kissan korkuisin kirjaimin "LAPSILLE" tai liirumlaarumeita roolipelaamisen positiivisista vaikutuksista koska on hyvin vaikea kuvitella siinä jossain kymmenen hujakoilla olevaa ihmistainta joka tarttuisi vapaaehtoisesti mihinkään missä erityisesti lukee sen olevan suunnattu lapsille tai häntä kasvattamaan.
Epäilyksistä huolimatta menkää ja heittäkää rahaa tuohon projektiin jos sitä liikenee, nuoremmat polvet tarvitsevat oman aloituspelinsä, jos sitä aloittelijan peliä ei nyt Pohjola saa väsättyä niin ei sellaista kukaan ala tekemään, miehellä on nimittäin yksi asia puolellaan, pelkän märehtimisen sijaan hän on sitä hihat käärivää ja toimeen tarttuvaa sorttia:
Myrskyn sankarien rahoituspäivä.
Lisätietoja projektin omassa blogista
Se varsinainen kampanjan rahoitussivu!
Näköjään kerännyt ihan kivasti rahaa. Ihmetytti suuresti toi summan suuruus, ottaen huomioon, että esimerkiksi Chaosium Chtulhu järkäle Horror on the Orient Express julkaistaan, jos koossa on 20k.
VastaaPoistahttp://www.kickstarter.com/projects/448333182/horror-on-the-orient-express-a-chaosium-publicatio
Tuosta erosta heittäisin teoriana että Chaosiumin porukat on vanhoja kehäkettuja joihin verrattuna kotimaisen skenen veteraanitkin on täysiä nyyppiä. Maailmalla taas suhteellisen pienen kustantamon kuten Chaosium on täytynyt vuosien varrella kehittyä rahan käytön puolesta tehokkaaksi koska ei ne vain olisi muuten selviytynyt näihin päiviin. Lisäksi pelien julkaisuhan Suomessa on omakustannepainoksia ottavien kirjailijoiden tapaista riskitoimintaa. Eli samaa luokkaa kuin joku Osmo Kostamon omakustannejulkaisu Inkeriläisten siirtolaisten vaiheista Perniössä tms.
VastaaPoistaVäkijoukkorahoitteisesta toiminnasta ja maniasta millä melkein joka firma on niihin lähtenyt nykyään löytyy aika hyvä poleemi täältä:
http://henchmanabuse.blogspot.fi/2012/08/kickstarter-and-rpgs.html
Mikä tahansa juttu, joka on englanniksi voi olettaa saavansa tuottettaan myös myytyä aika paljon enemmän, kuin mitä suomenkielistä versiota. Siksi siis riskikin on sinällään pienempi.
VastaaPoistaSinänsä potkustarteissa ei tarvitse miettiä oletettuja myyntilukuja tyyliin että myykö tämä 500 vai 1000 kappaletta koska kun kerran olet laskenyt yksittäiesen hinnan ja kokonaisumman missä proggis on kannattava niin sen asetat myös rahoitustavoitteeksi ja se on sillä selvä.
VastaaPoistaNoissä potkustarteissa kannattaa myös pitää mielessä vaikka niistä on tullut kaupankäynnin kanava se että ne ovat myös projekteja jotka voivat myös mennä päin mäntyä, esimerkiksi yksi sarjakuvaprojekti jota olen tukenut meni takaisin lähtöpisteeseen ihan hiljan koska tapahtui tulipalo jossa originaalit ja skannauslaitteistot tuhoutuivat, että sinänsä näen ihan fiksuna jonkinsorttisen puskurin. Itse olen alusta saakka tukenut projektia jonka tuloksena on suomenkielinen aloittelijaroolipeli enkä niinkään laittanut rahaa siihen että minulla on kädessäni Myrskyn Sankarit vaikka se on se mitä projektin onnistuminen ensi vuonna lopulta tuo minulle.