tiistai 3. kesäkuuta 2014

Acirema kutsuu

Varhaisen suomalaisen roolipelihistorian merkkipaalu eli omintakeinen fantasiaroolipeli Acirema on nyt ihmisten ilmoilla, ilmaiseksi ja englanninkielisenä!

Kyseessä on siis legendaarisen Risto "Nordic" Hiedan 80-luvulla laatima luolastojen koluamiseen suuntautunut peli. Acirema on säännöiltään yksinkertainen mutta lähestymiseltään omintakeinen, kuin jonkinlainen vaihtoehtoinen kehityslinja tai luolastofantasian ekologiseen koloon sopeutunut tyystin erilainen edustaja. Säännöissä on useita nokkelia oivalluksia ja erilaisia ratkaisuja siitä mihin on totuttu. Kehoitan lukijoita tutustumaan peliin jos luolastoseikkailut kiinnostavat ja erityisesti jos turhan yksityiskohtainen kirjanpito ja mielikuvituksettomuus ovat moisista touhuista pitäneet loitolla.

Luolastofantasiakin on kuvauksena pätevä mutta hieman harhaanjohtava koska se pitää sisällään liikaa suoraan Dungeons & Dragons:iin pohjaavia oletuksia. Vaikka tässä pelissä juuri ollaan siinä kovassa ytimessä, luolaholveissa, hirviöitä vastaan taistelemisessa ja aarteiden ryöväämisessä Acirema tekee sen omalla tavallaan. Acirema tuo tarpeeksi omaa pelipöytään ilman että sitä voi sivuuttaa vain jonain Luolia & Jotakin kloonina. Hieta ei ole Aciremaa tehdessään selvästikään ole lähestynyt mitään sillä tavalla kuin asioiden "pitäisi" olla. Seikkailijajoukon jatkeena ja aivan luonnollisena lisänä on esimerkiksi zombie, lauta- tai videopelimäisiä puolia ei karteta ja fantasiassa on ripaus fantastista ja sadunomaisuutta sellaisella vaikeasti määriteltävällä tavalla joka vain pitää yllä lumousta.

Acireman molemmat sääntökirjat voi hakea Marko Peussan Acirema Mountain sivustolta.

Suosittelen lukemaan myös oikolukijan Jukka Särkijärven vaikutelmia. Acireman historiikkia ja haastatteluja halajavan kannattaa katsella Limun ropelluksien aineistoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti