perjantai 20. huhtikuuta 2012

Katsauksen arvoinen projekti

James Raggin Lamentations of the Flame Princess roolipelistä on mitä ilmeisimmin tulossa kovakantinen versio. Tämä on hyvä uutinen koska laatikkosettien, varsinkin Grindhouse version sääntökirjat ovat mielestäni turhan heikkoa tekoa. Ei sellaista joka hajoaa käsiin kuten peliporukkani vanhat irtolehdiksi muuttuneet Ars Magica kirjat vaan semmoista joka on nuhjuuntuneessa kunnossa, selkämys irvistellen ja kannet hapsottaen varsin pian. Toisaalta käyttötavaraahan roolipelikirjatkin ovat toistelen itselleni usein.

LotFP Hardcover

Väkijoukoille heitetty rahoitus sisältää nostettuun summaan pohjaavia tavoitteisiin sidottuja lisukkeita, luulen näiden olevan projektin suurin houkutus koska lisukkeet ovat sangen arvovaltaisilta isoilta nimiltä. Tässä projektissa ei taida olla kyse siitä onko sääntökirjan kannet kovaa pahvia vai ei vaan juuri noista lisärahoituksen tavoitteista.

Jokainen on nimeltään ja saavutuksiltaan tuttu mutta muutama pistää erityisesti silmään. Graeme Davis on monelle tuntematon nimi mutta hänen erinomainen työnsä WHFRP:n parissa sopii kuin nakutettu LotFP:in henkimään miljööseen.
Frank Mentzerin pitäisi olla viimeistään viime Ropeconin jäljiltä jokaiselle tuttu nimi, jos ei googlatkaa nyt heti. Mentzer on siis se mies joka sai monen nuoren silmät kyyneliin Punaboksin esittelyseikkailulla jossa papitar Aleena murhattiin pelkurillisen velho Barglen toimesta.
Jukka Särkijärvi on kotimaisen roolipeliskenen osaavimpia puuhamiehiä jonka epäitsekäs raataminen on todennäköisesti poissa valitettavan monen tutkalta mutta hän on myös kunnostautunut sangen pystyvänä kirjoittajana.
Ellen ole erehtynyt henkilöstä Juhani Seppälä on asiansa erittäin hyvin osaava pelikaupan pitäjä, ainoa moisen puljun pyörittäjä joka on saanut erään ystäväni "Lassi suosittaa" maininnan, tiettävästi saman suosituksen on saanut vain levykauppa Spinefarmin enigmaattinen "Iggy" nimellä tunnettu myyjä 90-luvulla.

Merkittävin seikka tuossa projektissa on erään kahden suomalaisen roolipelivaikuttajan läsnäolo ja Perk-listassa näkyvät Pelaajan Vaihtoehto ja Tuomari-ryhmän paketti. Toivon todella että kyseessä on käännös eikä esimerkiksi vain lähetys jossa on pienemmät postikulut koska Raggi operoi puljuaan täältä pohjolasta käsin tms. Listauksen kohdissa joissa on kahta kieltä sekaisin en itse valitettavasti ota selvää mitä niillä ajetaan takaa. Molempien kotimaisten osallistujien kanssa olen puhunut hyvänpäivän keskusteluja kauniin sään sijaan suomenkielisestä LotFP:sta, toinen tyypeistä muuten puhuu ja kirjoittaa kieltä kuin Albionin saarten alkuperäisasukas. On todennäköistä että suomennos on vain turhaa toiveikasta haihattelua osaltani ja en todellakaan halua että kukaan saa päähänsä että olisin väittänyt sellaisen olevan tulossa mistään.

PÄIVITYS: Kyse mitä ilmeisimmin on juuri siitä että Suomessa asuvat saavat halvan postimaksun vuoksi enemmän sisältöä.

Itse olen myös miettinyt suomentamisprojekteja mutta kielitaitoni ei oikeasti ole paras mahdollinen, ja amatööritasolla säätäminen ei kiinnosta koska siitä on eräs varoittava esimerkki. Vieläkin useita vuosikymmeniä myöhemmin Jari Paunan Punaboksin käännös on hyvin yleinen ilkeämielisen pilkan kohde suomalaisessa skenessä ja vaikka mies olisi vaikka mitä hyvin harva vaivautuu miettimään että hän teki työn täysin vailla kunnon koulutusta ja ilman mitään vakiintuneita roolipeleihin liittyviä käännöksiä termeistä ja vieläpä pelistä jossa sääntöjen kieli on hyvin hankalaa ja sama sana "level" voi tarkoittaa luolaholvin kerrosta, hahmon kokemustasoa tai loitsun voimakkuutta. Itse kypsyin änkyräksi 90-luvun skenen ilmapiirissä jossa oli jopa peliporukoita joiden mielestä vaikkapa lyhyt miekan käyttäminen puheessa oli jotain saatanan tyhmää ja "lyön sitä short swordilla" oli coolia, kun taas silloinen omasta mielestäni hieno porukkani jossa puhuttiin miekoista, luolaholveista ja örkeistä oli statukseltaan jossain toivottoman ja ankean välimaastossa. Nykyään meno on erilaista mutta joiltain osin vielä paljon pahempaa.

Olen kironnut näitä väkijoukkorahoitteisia projekteja kun niitä ponnahtaa joka paikasta nykyään, koska moni niistä on ihan saamarin hyvä ja en ole siirtynyt luottokorttiaikaan, Visa Electron ei kelpaa melkein missään ja tuskailen yhä mikä helvetti on PayPal, ei mikään liikelaitos ole kamuni ja pitäisi vielä jonnekin ulkomaille (saakeli!) rahaa lähettää. Tälläisen tarjonnan aikana on vaikea olla käteistä käyttävä fossiili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.