torstai 18. huhtikuuta 2013

Lohikäärmeenlyöjät

Kirjoitin jonkin aikaa sitten Ospreyn uudesta kirjasta joka näyttää olevan tehty erityisesti tietyn asiakasryhmän tarpeisiin. Olen nyt hankkinut kirjan ja tosiaan heti sen alussa mainitaankin Dungeons & Dragons yhtenä nykyjan lohikäärmeitä koskevan kiinnostuksen elvyttäjinä fantasiakirjallisuuden ohessa.

Ohut läpyskä käsittelee lohikäärmemyyttejä sellaisella yleisluonteisella ja helppolukuisella tavalla kuin esimerkiksi Tieteen Kuvalehti tai Historialehti. Mistään kauhean syvällisestä opuksesta ei siis ole kyse mutta en sellaista ollut hakemassakaan. Kaikkein parasta antia kirjassa ovat huolella tätä kirjaa varten tehdyt koko sivun kuvat jossa on tulkinta lohikäärmeestä ja lohikäärmeenlyöjä kuvattuna sen ajan varusteissa johon myytti tapahtumat ajoittaa. Nämä kuvat ovat erityisen antoisia ihastella roolipelaajan perspektiivistä. Kaikkein vanhimmissa roolipeleissä joihin olen tutustunut kuvituksissa varusteet oli esitetty jos ei nyt historiallisina niin ainakin uskottavina vaikka kuvatut tilanteet olivatkin fantastisia. Tämä varmaan selittyy sillä että varhaiset kuvittajat katsoivat mallia historiankirjoista. Nyt kuvittajien taso ja taidot ovat nousseet huimasti mutta aseet ja varusteet ovat usein melko ihmeellisen näköisiä viritelmiä.
Dragonslayers on ikään kuin katsaus myös sellaiseen myyttiseen fantasiamaailmaan jossa olisi vältetty jättimäisiä olkatoppauksia, ihmeellisiä pelkistä vöistä koostuvia asuja ja ketjubikinejä.

Sanoisin että tässä on kauniilla kuvituksella ryyditetty helpolukuinen opus ja ehdottomasti hankkimisen arvoinen jos sellaista arvostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti