perjantai 10. toukokuuta 2013

Omat versioni haltioista ynnä muista

Breasalin epäihmiset

Breasalin saarta ovat asuttaneet jo 12000 vuotta erinäiset epäihmisten lajit kuten haltiat, harpyijat, hiidet, jättiläiset, kääpiöt ja satyyrit. Ihmisten kanssa parhaiten tulevat toimeen haltiat ja kääpiöt jotka jakavat kaikkein eniten yhteisiä inhimillisiä piirteitä.

Haltiat
Haltiat ovat lähes parimetrisiä ja hyvin laihoja humanoideja. Haltioiden iho on kuin haalistunutta pergamenttia joka on pingottunut melkein pelkkien luiden ylle, kasvonpiirteet ovat kolkot, otsa on korkea, nenä on lähes olematon, silmäkuopat syvät ja korvat suipot. Haltiaväki on fyysisiltä voimiltaan ihmisten kanssa kuitenkin samoilla sijoilla. Haltiat asuvat syvällä rehevissä ja vaarallisissa ikimetsissä joiden eläimistö on merkillistä ja joissa köynnökset ja juurakotkin liikkuvat oman tahtonsa mukaan. Haltioiden aseet ja varusteet ovat yleensä häkellyttävän koristeellisia ja erikoisen tyylinsä vuoksi heti tunnistettavissa. Haltiat ovat kääpiöiden "sukulaiskansaa" ajoilta jolloin molemmat olivat muinaisen ja pahantahtoisen tahon orjuuttamia. Haltioiden perimätieto kertoo että he johtivat kapinaa ja tekivät suurimmat urotyöt vapauttaen kääpiöt siinä sivussa jotka kiittämättöminä oitis ajoivat heidät villin luonnon armoille selviytymään metsissä.Harpyijat
Harpyijat ovat noin 1.5 metriä korkeita humanoidilintuja, ne ovat sulkapeitteisiä, niiden siivet ovat samalla niiden käsivarret ja päättyvät käsiin, voimakkaat jalat päättyvät petolinnuun kynsiin, niillä on haukan tapainen nokka, suuret silmät ja kupera kallo. Harpyijat ovat korkeilla vuorilla ja kallioisilla rannoilla viihtyviä olentoja. Harpyijat ovat ihmisen älyisiä ja heidän omalaatuinen sivistyksensä ja elämäntapansa on maailman vanhimpia. He elävät suurissa perheryhmissä tai klaaneissa jotka pitävät kukin tiettyä aluetta metsästysmainaan. Harpyijat elävät hyvin luonnonläheisesti saalistaen villejä eläimiä ja satunnaisesti muiden pitämää karjaa. He eivät rakenna kaupunkeja tai valtiota tai monimutkaisia hierarkioita. Harpyijat muistavat legendoissaan ajat ennen hiisiä, haltiota, kääpiöitä ja ihmisiä jolloin he hävisivät suuren sodan orjuuttajarotua vastaan ja joutuivat sopeutumaan toisenlaiseen elämään joka osoittautui kestävämmäksi kuin heidän vihollistensa.Hiidet
Hiidet ovat ihmisen kokoisia ja hyvin rotevia harmaaihoisia humanoideja joilla on ihmisnäkökulmasta paljon eläimellisiä piirteitä kuten pedon hampaat ja isot suipot korvat. Useimmissa ihmisissä hiidet herättävät samaa outoa levottumuutta kuin suurikokoisen petoeläimen lähellä olo. Tähän on syynä se että hiidet todellakin ovat petoja joilla on sama kyky järkeillä kuin ihmisellä ja ei mitään ongelmaa toisten humanoidien syömisestä. Hiisien määrä maailmassa on laskussa ja useimmissa kolkissa ne ovat siirtyneet jo taruihin. Breasalissa hiisien sotarumpujen pauke herättää vielä pelkoa ihmiskunnassa ja syystä sillä hiisien vuorten valtakunnassa unelmoidaan päivästä jolloin saari olisi jälleen heidän hallussaan. Kääpiöt ovat hiisistä muinoin jalostettu orjarotu ja monissa hiisissä he herättävät syvää inhoa ja vastenmielisyyttä jota he luonnehtivat heikkouden ja sairauden löyhkäksi. Kaikkein järkevimmät hiidet eivät tosin anna vaikutelmien haitata järjenjuoksuaan.Jättiläiset
Jättiläiset ovat hirviöitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Tyypillinen jättiläinen on 3-4 metriä korkea erittäin tukevarakenteinen humanoidi jonka silmät kiiluvat syvällä kuopissa ja hampaat ovat terävät. Jättiläisen nahka on paksua kuin elefantin ja sillä on hämmystyttävä kyky parantaa kärsimiään vammoja aivan silmien edessä. Lähes kaikki jättiläiset ovat yksinään eläviä petoja jotka suosivat muita humanoideja ravinnonlähteenä. Jättiläiset ovat hiisistä ammoin shokkijoukoiksi jalostettu alalaji.Kääpiöt
Kääpiöt ovat alle metrin mittaisia maan alla eläviä humanoideja. Kääpiöiden paksu nahka on väriltään harmaata ja sen alla pullistelevat väkevät lihakset vaikka useimmat näyttävätkin laihoilta rääpäleiltä. Kääpiöillä on ilmeikkäät kasvot suurilla nenillä ja heidän suippokärkiset leveät korvansa liikahtelevat tehostaen levotonta vaikutelmaa olennoista jotka ovat valmiita räjähtämään toimintaan minä hetkenä hyvänsä. Kääpiöt majailevat syvällä maan tuntemattomissa uumenissa luolaverkostojen takana loputtoman pitkien käytävien ja tunnelien takana. Muutamissa paikoissa Breasalin saarella kääpiöt asuvat lähellä maanpintaa paikallisten metalliesiintymien johdosta. Kääpiöt ovat yleensä varustautuneet hakuin ja ketjupaidoin joiden teräs on karkaistu salaisin menetelmin lähes täysin rikkomattomaksi. Kääpiöt ovat muutenkin tekniikan saralla melkoisia taitureita jotka tuntevat mm. höyrykoneen salat. Kääpiöt muistavat perimätiedossa ajan jolloin he olivat haltioiden tavoin orjuuden ikeen alla. Heidän mukaansa orjuuttajat syöstiin vallasta raskaassa työssä raatavien kääpiöiden ja orjasoturien eli haltioiden liittouman toimesta. Liittouma alkoi rakoilla melkein heti kun pitkä ja brutaali konflikti oli ohi koska haltiat eivät olleet niinkään romuttamassa epäoikeudenmukaista järjestelmää vaan asettumassa itse sen huipulla.

Satyyrit
Satyyrit ovat kumaria 1.2-1.5 metriä korkeita syvällä metsissä asuvia humanoideja, ne ovat eläimellisiä ulkomuodoltaan, sarvipäisiä ja jolkottelevat kavioihin päättyvillä jaloilla. Niiden kasvot muistuttavat häkellyttävästi haltioita. Satyyrit ovat lähempänä työkaluja satunnaisesti käyttäviä eläimiä kuin sivistyneitä olentoja ja ovat hyvin arvaamattomia ja impulsiivisia. Muinainen orjuuttajarotu "loi" haltiat manipuloimalla satyyrejä salatieteillään.(Kuvat on suurimmalta osin napattu AD&D-lähdeteoksesta Fiend Folio vain havainnollistamaan miten kyseistä opusta voisi käyttää inspiraationa. Aarakocra on Jeff Deen työtä ja loput Fiend Folion otukset Russ Nicholsonin. Hiisi on Hayami Rasenjinin kädenjälkeä ja löytynyt ajelehtimasta OSR-blogosfääristä jossa sitä on ihastellut jo moni, kääpiötankki eli kuva Dwarf_Tank.jpg on tuntemattomasta lähteestä mutta oletettavasti jonkin videopelin konseptikuvitusta.)

3 kommenttia:

 1. Todella maukkaita näkökulmia nimiltään tuttuihin rotuihin. Odotan innolla harpyijoiden kulttuurin terävöitymistä. En voinut olla huomaamatta sitä, että nämä kaikki esittelemäsi rodut asuvat Braesalissa joko vuorilla tai metsissä. Jättiläisten ja kääpiöiden asuinpaikkojen voi toki tulkita laajemmin.

  Hyvän vaikutelman teki ilman muuta se, että arvon Jonas ei ole sortunut tekemään vaikkapa jättiläisitä eri versioita eri maastoihin, esimerkiksi suojätti ja rantajätti. Ihastuttavaa! Jätti on jätti eli se sitten missä eli kuten ihminen on ihminen. Missään kampanjassa ei ole vielä tullut vastaan esimerkiksi pustaihmistä ja lehtipuuvyöhykeihmistä. Tällä huteralla aasinsillalla pääsenkin asiaan. Esitän vaatimattoman toiveen, että arvon Jonas sanoisi muutaman sanan Braesalin ihmisistä.

  Lvl:n 8 Pervert

  VastaaPoista
 2. Olen miettinyt että tuntematon maailma alkaa metsänreunasta ja että epäohmisten asuinsijat olisivat erityisesti paikoissa joihin on vaikea tai hankala päästä, kuten vaikka vuorilla.

  Harpyijoista, kyseessä on älykkäiden laumassa toimivien petolintujen kulttuuri jota on hyvin vaikea alkaa miettimään. Itselleni tulee mielleyhtymiä esivallattomasta mutta silti ankarasta järjestyksestä.

  Hiisiä on helpompi miettiä siitä lähtökohdasta että he ovat jokseenkin ihmisenkaltaisia ja vieläpä suurella proteiinintarpeella rasitettuja petoja joten vuorten valtakunta todennäköisesti tarkoittaisi jonkinlaista linnoitusta vuoristossa jonka edessä levittäytyvät karjan laiduntamiseen soveltuvat nummet eli todellinen hiisien valtakunta.

  Ihmisistä taas on mietinnässä että pitäisikö tyytyä vain tähän ritarit & linnanherrat meininkiin vai lähteä hakemaan jotain sellaista joka toimisi yhteen näiden haamusaarten ja muiden mytologisten paikkojen todellisen sijainnin kanssa, eli koska ne ovat olemassa kangastuksissa ja haaveissa niin voisiko olla että alueella hallinnoivat viisaat ja syvälliset filosofikuninkaat suoraan Platonin Valtiossa esittämistä utopioista?

  VastaaPoista
 3. Lisäksi Valtiosta saisin tekosyyn tehdä samoojien, ninjojen ja soturimunkkien tyylisen hahmoluokan eli vartijat joka olisi yhdistelmä munkkia (monk) ja samoojaa (ranger).

  VastaaPoista