keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Fight On! #14 vihdoinkin saatavilla!Fight On! lehti on vailla epäilyksiä yksi parhaimpia juttuja mitä vanhan koulukunnan renesanssi (Old School Renaissance tai OSR) on tuottanut maailmaan. Faneilta suoraan faneille tehty lehti on ollut koko historiansa läpi pitelemätön ja oivaltava, täynnä säkenöivää hermostunutta energiaa kuin pelinpöydässä lausuttu "oisko siistii jos..." Viimeisen parin vuoden ajan lehti on ollut oudon hiljainen ja monen jo kuolleena pitämä. Itsekin olin jo suorittanut seppeleenlaskua kun yllättäen eilispäivänä vainaja osoittautuikin varsin vereväksi ja ponkaisi arkustaan. Numero 14 on kaavailujen mukaan lehden toiseksi viimeinen.

En ole itse ehtinyt vielä edes hakemaan eletronista kappaletta mutta huomasin previkkaa tutkailemalla että kirjoittamani artikkeli on tosiaan lehdessä mukana. Toivon että sen sisältämät ohjeistukset piristävät sitä soveltavien pelinjohtajien pelejä ja että kehoitukseni vandalisoida paperilehteä mahtui myös mukaan. Oma juttuni lehdessä koskee D&D-tyylisten pelien hirviöiden pitämistä freeseinä niin että peli pysyy tunnistettavana, koska hirviögeneraattorit joista ryömii täysin satunnaisesti luotuja 14-silmäisiä tiikerinraitaisia rapusalaatteja eivät välttämättä ole aina ratkaisu aivan kaikkeen.

Painettu versio

Elektroninen versio

10 kommenttia:

 1. Tämähän on maksullinen, niin saatko sää sitten rojalteja tuloista?

  Itsekin haluaisin tutustua tähän, mutta kun pdf:ien aikakaudella mitään ei enää voi saada lainaan, eikä piratisoimallakaan pääse yhtään vähemmällä vaivalla.

  VastaaPoista
 2. En saa tuosta yhtään osuuksia, maksuja tai rojalteja. Osallistuneet saavat kyllä oman sähköisen kappaleensa lehteä. Tuosta voisi olla toinen mielipide jos tuo olisi jotain muuta kuin pelkkä fanzine.

  Olen tuosta ongelmastasi hieman samaa mieltä, ei pidä vetää suurempia yleistyksiä tästä, ennen sitä pystyi lainaamaan kaverin Dragonin tai White Dwarfin ilman että se oli mutkikas ja mahdollisesti rikollinen operaatio.

  VastaaPoista
 3. Oma artikkelini ei näköjään pidä sisällään ohjeistustani tehdä kynällä muistiinpanoja suoraan taulukoihin. Teksti on kyllä käyty ansiokkaasti läpi kirjoitusvirheistä. Kielenkäytössä näin jälkikäteen mietittynä olisin voinut olla vähemmän sekstinen, purppuraihoisten ja lonkeroisten avaruusböböjen sijaan olisin voinut kirjoittaa vaikka avaruushaltioista.

  VastaaPoista
 4. Jos se on fanzine, niin minkä takia se ylipäätään muuten sitten on maksullinen, siis pdf? Ilmeisesti joku lehden toimittaja saa siitä sitten palkkaakin?

  Jos kirjoitit hyvänkin artikkelin niin julkaise se nyt sitten ainakin edes täällä blogissasi.

  Seksismi kuuluu OSR:ään kuin lutikat korsuun. Mua ei tietenkään ketjubikinibabesterit haittaa yhtään, joten se ei ole ongelma mulle, mutta tietysti jotakuta tyttöä se voi häiritä samaan tapaan kun säälittävää kynäniskanörttiä pitäisi häiritä Conanin edustama epärealistinen mieskuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cal ja Iggy käsittääkseni. Yleistä tämän sorttisissa julkaisuissa. Tuo on hyvä kysymys sinänsä. Jos rahaa otetaan eikä ole pienestä operaatiosta kyse niin merirosvolaivan tyyliset osuudet olisi varmaan paras järjestely. Jos jokin työ nähdään muita arvokkaampana tai sitä on vain helvetisti enemmän niin sille sitten enemmän osuuksia. Mulla on omat kriteerini mistä pitää antaa korvaus ja mihin voin osallistua jonkun toisen eduksi. Fight On! lehden takana ne kuitenkin tiedostaa tän järjestelyn luonteen ja eivät esitä tekijänoikeuksista mitään naurettavia vaatimuksia.

   Ei ole kiire julkaista artikkelia, perverssiä kyllä joutuisin kääntämään sen suomeksi, nyt katselen sitä kuin vieraan ihmisen kirjoittamana, menneisyys on todellakin vieras maa.

   Poista
 5. Toisaalta se on se on vain 5 dollaria.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut julkaistun jutun johdosta! Jos aikataulut sallivat, niin julkaise ihmeessä myös blogissasi!

  Semmoinen toive olisi vielä, että vanhassa blogissasi oli eräs erittäin osuvia havaintoja esittelevä juttu sotaelokuvien henkilögallerian arkkityypeistä. Olisiko kyseistä juttua mitenkään mahdollista julkaista uudelleen tässä blogissa - siitä huolimatta ettei se varsinaisesti liity osr-skeneen...

  (puhumattakaan kyseisen blogin lukuisista muista hyvistä jutuista)

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia. Tuo artikkeli, sen vain on liian työläs ehkä kääntää takaisin.

  Tuo edellisen blogin artikkeli on valitettavasti hukkunut, Ei tämä blogi varsinaisesti pelkkään OSR-puoleen keskity, intressini vain kulkevat usein niillä linjoilla, uudemmat pelit kuten vaikkapa 13th Age kutkuttavat mutta en ole saanut vain kunnon tilaisuutta tutustua siihen.

  Tuo vanha blogini vain oli pakko haudata, koska se oli henkilökohtainen blogi elämästäni ja roolipelit yms. populaarikulttuurin jutut olivat vain harraste josta oli kiva kirjoittaa. Eksyin siellä ehkä hieman liian synkille vesille, ei ole välttämättä kiva lukea jotain henkilökohtaista tilitystä vakkaapa voimattomuuden tunteesta jota väkivallantekoon törmääminen synnyttää kun on halunnut lukea vain nasevia havaintoja populaarikulttuurista. Hienoa että joku muistaa sitäkin blogia hyvällä.

  VastaaPoista
 8. Se oli mainio blogi, lukaisin sen parissa päivässä kokonaan! Se yhdessä tämän kanssa sai meikäläisenkin perustamaan blogin. Teräviä havaintoja elämästä ja populaarikulttuurista.

  VastaaPoista